Mesterképzésben

SZAKMAI TANÁRKÉPZÉS

 

Közgazdásztanár

A közgazdász tanár szak elvégzése minden olyan köznevelésben oktató kollégának tanári végzettséget adó lehetőség, akik jelenleg gazdasági tárgyakat tanítanak. A szakon tanári mesteroklevelet szerzők olyan tárgyak oktatására szereznek jogosultságot szakgimnáziumokban, gimnáziumokban és általános iskolákban, mint közgazdaságtan, pénzügyi ismeretek, számviteli ismeretek, pénzügyi kultúra stb. A szakot elvégző hallgatók ún. kooperatív képzés keretében sajátítják el a tantárgyak egy részét, ahol vállalati szakemberek, gazdálkodó szervezetek képviselői mutatják be az elméleti tudás mellett a gyakorlati tapasztalatokat is.

A képzés feltétele:

  • gazdaságtudományi területen megszerzett korábbi oklevél, illetve egyetemi szintű vagy főiskolai szintű, vagy mesterfokozatú tanári szakképzettséget igazoló oklevél, valamint
  • egy motivációs elbeszélgetésen való részvétel. 

 

Közgazdásztanár szakképzettség a képzési területnek megfelelő (gazdaságtudományi) szakirányú alapképzési, valamint főiskolai szintű szak után, illetve egyetemi szintű vagy főiskolai szintű, vagy mesterfokozatú tanári szakképzettség birtokában 4 féléves képzésben szerezhető.

A képzési területnek megfelelő (gazdaságtudományi) szakirányú alapképzési, valamint főiskolai szintű oklevél birtokában köznevelési munkatapasztalat alapján a képzési idő 3 félévre rövidülhet.

Közgazdász tanár szakképzettség a tanár szak szakterületén (gazdaságtudományi) nem tanári szakon szerzett mesterfokozatot követően 2 féléves képzésben szerezhető.

Választható specializációk:

- pénzügy-számvitel

- kereskedelem-marketing

 

Mérnöktanár

 

A Nyíregyházi Egyetemen gépészet-mechatronika specializációval zajlik a mérnöktanár képzés, amely a több mint fél évszázadra visszatekintő megfelelő gépészeti mérnökképzésen és pedagógusképzésen alapul.

A szakot elvégző hallgatók ún. kooperatív képzés keretében sajátítják el a tananyag egy részét, ahol vállalati szakemberek, gazdálkodó szervezetek képviselői mutatják be az elméleti tudás mellett a gyakorlati tapasztalatokat is.

Két formában: 2 és 4 féléves időtartamban kínáljuk képzéseinket a belépő hallgatók előtanulmányainak megfelelően.

A 4 féléves képzésre alapképzési, valamint főiskolai szintű gépészmérnöki végzettség, illetve egyetemi szintű vagy főiskolai szintű, vagy mesterfokozatú tanári szakképzettséget igazoló oklevél szükséges.
A képzési területnek megfelelő (műszaki) szakirányú alapképzési, valamint főiskolai szintű oklevél birtokában köznevelési munkatapasztalat alapján a képzési idő 3 félévre rövidülhet.

A 2 féléves képzésre gépészmérnök MSc vagy azzal egyenértékű végzettség a belépés feltétele. 

A mérnöktanár szakos diplomát megszerzők a középfokú szakképzésben tanítják a gépészeti szakterület elméleti és gyakorlati tantárgyait.